ALOHA nu ook in het Vlaams

Sinds mei 2018 hebben honderden Nederlandse kinderen en jongeren die zelf niet of nauwelijks spreken een stem gekregen door ALOHA. De enthousiaste verhalen en ervaringen van de gebruikers stimuleren ons in het verder ontwikkelen en optimaliseren van het vocabulaire. Eén van onze projecten is de vertaling van ALOHA naar een Vlaamse versie. We zijn blij te kunnen melden dat de Vlaamse versie van ALOHA sinds maart 2022 beschikbaar is, met grote dank aan Jabbla, de ontwikkelaar van Mind Express.

In de Vlaamse versie zijn typische Vlaamse woorden en Vlaamse bekende personen opgenomen. Bovendien is een AZERTY toetsenbord toegevoegd.

Nieuwsgierig geworden? Je kan het bestand via de volgende link 30 dagen gratis uitproberen:

ALOHA Vlaams

De updates van ALOHA 1 en 2 in ME5 zijn vanaf nu beschikbaar!

Updates van ALOHA in Mind Express 5

In februari 2022 hebben updates plaatsgevonden die te downloaden zijn vanaf de website www.mindexpress.be: ALOHA 1.3 en ALOHA 2.3. Belangrijk om te weten is dat persoonlijke aanpassingen handmatig overgezet moeten worden naar de update. Zie tutorial ‘overzetten persoonlijke aanpassingen binnen ME5’ op www.alohaoc.nl

De update betreft de volgende aanpassingen:

Van ALOHA 1.2 naar ALOHA 1.3

  • Via het blad ‘vertellen’ zijn drie mappen ‘belevenis’ toegevoegd waar symbolen rondom een persoonlijke foto kunnen worden geplaatst (een zogenaamde ‘visual scene display’).
  • Het plaatsen van een tekst onder een foto op de vertelbladen is vergemakkelijkt. Dit kan nu direct vanuit de gebruikersmodus. Deze tekst wordt uitgesproken wanneer de foto wordt geselecteerd.
  • Het toevoegen van een tekst of symbool in een dagrooster is gemakkelijker geworden.
  • Naast de QWERTY-letterkaart, is nu ook een ABC-letterkaart toegevoegd.

Van ALOHA 2.2 naar ALOHA 2.3

  • Het plaatsen van een tekst onder een foto op een vertelblad en in de fotomappen is vergemakkelijkt. Dit kan nu direct vanuit de gebruikersmodus. Deze tekst wordt uitgesproken wanneer de foto wordt geselecteerd.
  • Het toevoegen van een tekst of symbool in een dagrooster is gemakkelijker geworden.
  • E-mail is sterk verbeterd. Een foto kan nu als bijlage verzonden worden en een ontvangen foto kan direct in één van de fotomappen geplaatst worden.
  • WhatsApp is eveneens sterk verbeterd. Het is volledig geïntegreerd in Mind Express. Ontvangen berichten kunnen worden uitgesproken. Filmpjes kunnen worden afgespeeld. Smileys en gifjes kunnen worden toegevoegd. Ook kunnen foto’s uit de fotoboeken worden verzonden.
  • Beeldbellen verloopt niet meer via Skype, maar via Messenger. Beeldbellen is hiermee verbeterd. Tijdens beeldbellen kan het vocabulaire ingezet worden om met de ander te communiceren.

ALOHA en de kinderboekenweek ‘worden wat je wil’

van 6 tot 17 oktober 2021

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil! En met ALOHA wordt het nóg leuker om hierover te vertellen of te dromen. Over veel tot de verbeelding sprekende beroepen vind je een uitgebreide woordenschat in ALOHA 2 en in beperktere mate ook in ALOHA 1.

Met de handige zoekfunctie vind je snel en doeltreffend waar alles staat.

Om een indruk te geven worden hier de bladen over de boer, de brandweer en de politie getoond.

oktober 2021

Handleiding ALOHA in Mind Express 5

ALOHA is beschikbaar in Mind Express 4 en Mind Express 5. Voor het vocabulaire in Mind Express 5 is sindskort de handleiding ook beschikbaar. In de handleiding wordt onder andere de theoretische achtergrond beschreven en de opbouw van ALOHA 1 en ALOHA 2 toegelicht.

De handleiding is te downloaden via het kopje ‘downloads’ op onze website.

Op onze website vindt u ook de handleiding voor ALOHA in Mind Express 4 (september 2018) en een document voor onze update van ALOHA in Mind Express 4(december 2020).

oktober 2021

Succesvolle workshop ALOHA

In september j.l. hebben wij weer op locatie de workshop ALOHA mogen verzorgen. Na de workshop de afgelopen 1,5 jaar online te hebben gegeven, was het als vanouds waardevol om de cursisten in het echt te zien. 

Tijdens de workshop zijn ALOHA 1 en ALOHA 2 uitgebreid aan bod  gekomen en is er uitleg gegeven over het gedachtegoed zoals de wetenschappelijke inzichten waarop de inhoud is gebaseerd. Daarnaast hebben de cursisten ALOHA met veel enthousiasme uitgeprobeerd, zodat zij na de cursus direct aan de slag kunnen met het vocabulaire. We hebben ook gesproken over de implementatie van ALOHA en met elkaar ervaringen uitgewisseld. Het was een inspirerende dag voor de cursisten én ons. 

Enkele reacties van de cursisten waren: 

“Goede verdeling tussen theorie, filmpjes en zelf proberen”

“Leuke dag”

“Dank voor de heldere en inspirerende uitleg”

Wilt u ALOHA ook leren inzetten in de dagelijkse communicatie of wilt u nog meer weten over ALOHA? Op 26 november 2021 vindt er weer een workshop plaats bij rdgKompagne in Utrecht. De workshop is bedoeld voor professionals en inschrijven is nog mogelijk! Voor meer informatie, zie: Basiscursus ALOHA (geaccrediteerde cursus) · rdgKompagne

oktober 2021

ALOHA themabladen in ISAAC-nf voorleespakket 2021

‘Maar eerst ving ik een monster

ISAAC-nf stelt elk jaar een voorleespakket samen met het prentenboek van het jaar. Om samen interactief te kunnen voorlezen zijn twee themakaarten ontwikkeld voor ALOHA 1 en voor ALOHA 2 van het boek ‘maar eerst ving ik een monster’. De bestanden zijn gemaakt in zowel Mind Express 4 als Mind Express 5 en zijn terug te vinden op de website https://mindexpress.jabbla.com/downloads/

oktober 2021

ALOHA nu ook voor Mind Express 5!

ALOHA is sinds mei 2018 beschikbaar in Mind Express 4 en nu ook geschikt gemaakt voor Mind Express 5. ALOHA bestaat uit twee versies: ALOHA 1 voor kinderen die voornamelijk communiceren binnen het hier en nu en ALOHA 2 voor de gevorderde communiceerders.

In deze nieuwe versie zijn ervaringen en wensen vanuit het werkveld verwerkt. Hierbij is uiteraard gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden binnen Mind Express 5. Het vocabulaire is uitgebreid en gebruiksvriendelijker geworden. Zo zijn de grammaticale functies uitgebreid, zijn fotomappen handiger en snel in te richten, kan er een selectie gemaakt worden uit een ruim aanbod letterkaarten en kunnen persoonlijke aanpassingen snel en eenvoudig worden gerealiseerd zonder toetsenbord. ALOHA is nu nog completer, krachtiger en passender bij de communicatiebehoeften van het kind en zijn sociale omgeving.

De bestanden zijn te downloaden via de website van mindexpress.be

september 2021

Hoofdblad ALOHA 1 in ME5
Hoofdblad ALOHA 2 in ME5